Gå til hovedinnholdet.

Våre aktiviteter

Sykepleieres erfaringer med oppfølging av eldre med utfordringer knyttet til rusmiddelbruk

Publisert 23. juni 2022 | Oppdatert 12. mai 2025

Andelen eldre som benytter rusmidler er økende, men kunnskapene om rusbruk hos eldre er begrenset. Dette mastergradsprosjektet har som mål å løfte frem erfaringer fra praksis som kan hjelpe oss til å forstå hva som er utfordrende, hva som fungerer og hvordan man kan forbedre tjenestene for eldre med rusutfordringer fremover.

Prosjektansvarlig:

Heidi Rosenberger Dybesland, spesialsykepleier og mastergradsstudent i aldring og geriatrisk helsearbeid ved UIT. Veileder: Ann Karin Helgesen, professor ved UIT/høyskolen i Østfold

Bakgrunn: Andelen eldre øker, og det samme gjør også andelen eldre som benytter rusmidler. Konsekvensene av økende rusmiddelbruk blant eldre kan være økt risiko for både fysiske og psykiske helseskader, sosiale problemer, ulykker og skader. Dette medfører også samfunnsmessige konsekvenser i form av økt behov for helsetjenester og innleggelser i sykehus. Det foreligger i dag større mangel på kunnskaper og informasjon om helsemessige, økonomiske og sosiale effekter av alkoholbruk hos eldre sammenliknet med den yngre befolkningen. Ifølge nasjonal helse- og sykehusplan skal utviklingen av tjenestene for blant andre skrøpelig eldre og personer med rus- og psykiske lidelser prioriteres fremover. Målet med planen er å realisere en bærekraftig og pasientsentrert helsetjeneste blant annet gjennom fokus på mer sammenhengende tjenester på tvers av sykehus og kommuner og et mer utadvendt sykehus gjennom økt bruk av eksempelvis ambulerende tverrfaglige team. I Nord-Norge fins per i dag pasientsentrerte helsetjenesteteam i en rekke kommuner. Disse teamene jobber oppsøkende, hovedsakelig med eldre personer med sammensatte helseutfordringer, deriblant eldre med utfordringer knyttet til rusmiddelbruk. Teamene er tverrfaglig sammensatt med ansatte både i sykehus og kommune, og jobber med en helhetlig og proaktiv tilnærming med utgangspunkt i det som er viktig for den eldre selv. Pasientsentrerte helsetjenesteteam samarbeider med en rekke instanser, både i primær-og spesialisthelsetjenesten.

Hensikt/mål: Formålet med denne studien er å få frem erfaringer fra sykepleiere som møter og jobber med eldre som benytter rusmidler. Slike erfaringer kan være verdifulle for å få frem nye perspektiver og ny kunnskap som kan bidra til å øke forståelsen for hvordan man kan forbedre tjenestene for denne pasientgruppen fremover.

Studien tar utgangspunt i følgende problemstilling: «Hvilke erfaringer har sykepleiere tilknyttet pasientsentrerte helsetjenesteteam med oppfølging av eldre personer med utfordringer knyttet til rusmiddelbruk?»

Metode/ tiltak: Studien har et kvalitativt design. Gjennom individuelle semistrukturerte dybdeintervju av sykepleiere er målet å få frem deres erfaringer og refleksjoner knyttet til ulike temaer relatert til problemstillingen. Sykepleierne rekrutteres fra ulike pasientsentrerte helsetjenesteteam i Nord-Norge, både fra by og distrikt. Mastergradsprosjektet avsluttes i november 2022.

Tips en venn
Send til e-post:
Fra e-post:
Melding: