Reinblod og biprodukter
Hvilke tappemetoder for blod som finnes og hvilke er mest egnet til å tappe reinblod? Prosjektet handler om hvordan man kan få samisk tradisjonsmat inn i institusjoner med eldre i samisktalende kommuner, men også ut til samfunnet for øvrig.
Senter for omsorgsforskning
Finansieringskilde: Sametinget, Fylkesmannen, Reindriftens Utviklingsfond (RUF), Stiftelsen Olav Thon
Bakgrunn
Man ser at de eldre med samisk bakgrunn, som bor på sykehjem og eldreinstitusjoner blir fratatt muligheten til å få servert den samiske tradisjonsmaten de har levd på hele livet sitt. Denne tradisjonsmaten er viktig for denne gruppen både ernæringsmessig og kulturelt. Et tidligere prosjekt, der pårørende ble spurt om hva de eldre savner når de bodde på institusjon viste at det de savnet mest var tradisjonsmat der blod, innmat, fersk innlandsfisk var viktige råvarer. Pårørende opplever som en belastning ikke å kunne hjelpe sine i saken; det handler om verdighet, akseptasjon og trygghet.
Mål
Målet er å få til en metode ved et slakteri i Finnmark med å tappe reinblod, foredle, pakke og distribuere og gjøre det tilgjengelig i landets butikker.
Metode / tiltak
Med moderne og effektive samlingsfabrikker som er tilgjengelig i dag, er samling av spiselig, høy kvalitets blod fra gris og storfe nokså enkel - og merkbart lønnsomt. Dette utføres i for eksempel Danmark, og er noe av metodene man ser på og som man ønsker å overføre til bruk for tapping av reinblod ved dette slakteriet.
Erfaringer
På hvilken måte har prosjektet bidratt til utvikling gjennom kunnskap?
Få i gang en prosess med å få godkjent tapping av reinblod i slakteri i Norge.
Hvilke erfaringer har dere gjort, som dere tenker at andre kommuner kan ha nytte av?
Dette prosjektet kan realisere tilgang på reinblod som en del av kostholdet også på institusjoner – og være tilgjengelig for alle i Norge.
Samarbeidspartnere
Mattilsynet i Finnmark, Direktøren i Mattilsynet i Norge, Min Boazu – nyetablert slakteri.