Tiltak for å styrke ernæringsstatus hos eldre på institusjon og hjemmeboende
Publisert 11. juni 2012 | Oppdatert 12. mai 2025
Innføring av nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring.
Det settes inn målrettede tiltak for å heve kompetansen blant ansatte, utvikle og innføre kliniske prosedyrer og styrke samhandlingen mellom nivåer i helse- og omsorgstjenesten om god ernæringspraksis.
Hensikt og mål
Utvikle, teste ut, og kvalitetssikre ernæringsrutiner med utgangspunkt i anbefalinger fra nasjonale faglige retningslinjer. Hensikten er å bidra til god ernæringspraksis i sykehjem og hjemmetjenester som styrke pasientforløpet og forutsetninger for forebygging av ernæringsrelaterte helseproblemer.Tiltak
Opplæring av alle ansatte i pilotavdelinger med fokus på:
- Kartlegging av ernæringsstatus med ernæringsjournal og MiniMust, innføring av vektrutiner, dokumentasjon med mål og tiltaksplan i pasientjournal samt opplæring i kliniske fagprosedyrer PPS.
- Ernæringsbehov hos den eldre pasienten.
- Samarbeid mellom ansatte i kjøkken og avdelinger om god ernæringspraksis..
Gjennomføring og resultater
I prosjektperioden ble eksisterende praksis og ernæringsoppfølging beskrevet for pasienter som ble innlagt i korttidsopphold fra hjemmet. Styrker og svakheter i oppfølging av pasientenes ernæringsbehov under oppholdet ble avdekket, samt forutsetninger for videre oppfølging av ernæringsbehov i hjemmesituasjon. Resultatene ved granskning av pasientjournaler i 2010 i sykehjemmet og pilotavdelingene i hjemmetjenesten sammenlignet med resultater fra før pilotprosjektet viser en markant økning av ernæringsrelaterte data. En større andel av sykehjemspasientene er i 2010 kartlagt for ernæringsstatus og pasienter med ernæringsrelaterte problemer følges med pleieplan. Før oppstart av pilotprosjekt hadde få pasienter vekt eller forhold rundt ernæringsrelaterte dokumentert. Det er fortsatt behov for kompetanseheving av ansatte, å styrke rutiner og samhandlingen mellom nivåer. Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester har fortsatt ernæring som et satsingsområde og nye prosjektplaner i samråd med hjemmetjenesten er iverksatt for 2011.Bakgrunn for prosjektet
Underernæring i institusjon er veldokumentert de senere årene i en rekke studier. Tilsyn i sykehjem avdekker mangelfulle rutiner og dokumentasjon av praksis. De eldre mottar et bredt spekter av medisinske kostbare tjenester, sykehusbehandling og legemidler, mens tilpasset ernæring og væskebehandling ofte blir neglisjert. Feilernæring og underernæring hos eldre er assosiert med økt sykelighet og dødelighet, men også direkte relatert til redusert livskvalitet. Erfaringer fra praksis viser at stadig flere pasienter innlegges i sykehjem med synlige tegn på underernæring, og at utfordringene med tilpasset ernæring og oppfølging blant hjemmeboende er store. Med bakgrunn i forskning og erfaringer i praksis iverksatte Utviklingssenteret et samarbeidsprosjekt for å utvikle, teste ut og evaluere effekten av tiltak for å styrke samhandling om god ernæringpraksis.Samarbeidspartnere
Høgskolen i Vestfold, Sykehuset i Vestfold ved Geriatrisk avdeling og Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester Vestfold.Finansiering
Prosjektet er finansiert med tilskuddsmidler fra Helsedialog og fra Helsedirektoratet.Spredning
- Pilotprosjektet er oppsummert i upublisert rapport.
- Resultatene er spredd gjennom undervisning og erfaringsutveksling i regionalt nettverk for Utviklingssentre for sykehjem og hjemmetjenester.
- Det arbeides med en videreføring av prosjektet i 2011 med et forsterket fokus på opplæring, rutiner og samhandling mellom sykehjem og hjemmetjenester.
- Mer om prosjektet på nettsiden til USHT i Vestfold