Gå til hovedinnholdet.

Målrettet miljøbehandling

Tilrettelegging av måltider for personer med psykiske sykdommer

Publisert 27. januar 2021 | Oppdatert 16. desember 2021

Personer med psykiske lidelser kan ha ulike behov for hjelp og støtte i måltidsituasjoner. Individuell tilrettelegging kan gjøre måltidsituasjonen til en positiv opplevelse, som igjen kan bidra til å opprettholde ernæringsbalansen og mestringsopplevelsen for den enkelte. Å spise lite eller feil over tid, kan føre til vekttap, underernæring eller overvekt.

Ved tilrettelegging av måltider og spisemiljø for personer som har angst, depresjon eller vrangforestillinger, er det nødvendig å kjenne til noen av lidelsenes symptomer. Se i modulen «Personsentrert omsorg – en vei til verdighet».  

Individuell tilrettelegging, struktur og selvstendighet  

I måltidsituasjonene må personalet ut fra individuelle vurderinger, ta hensyn til personens livssituasjon og behov for støtte og utfordringer. Kreative løsninger i tilretteleggingen kan være nødvendig.  

Målsettingen på ernæringsområdet må være å støtte og styrke den enkeltes ressurser og selvstendighet i hverdagen, slik at personen får kraft og energi i måltidsituasjonene. Et hyggelig måltid krever tid og oppmerksomhet, og personen kan trenge ekstra tid på å spise. De som kan og vil delta i borddekking, servering eller rydding, kan møtes på dette med respekt og engasjement.  

 Struktur  

Måltidene har en vesentlig strukturerende funksjon. For personer med psykisk sykdom kan forutsigbarhet være viktig for å gjennomføre et måltid. Forutsigbar struktur kan for eksempel være en fast plass ved bordet, få spise alene dersom de er vant med det, eller i en liten fast gruppe.  

Tiltak:  

  • Oppslag om spisetider og meny
  • Småbord
  • Bordplassering utfra behov
  • God tid til å spise
  • Skap ro og orden ved at personalet har faste oppgaver i forbindelse med måltidet 
     

Hvis du har behov for å friske opp kunnskapen, kan du klikke inn i første modul og repetere; «Personsentrert omsorg – en vei til verdighet» og lese om kognitiv svikt, kognitiv svikt ved psykiske sykdommer hos eldre og kognitiv svikt ved psykose, for å tilpasse måltidsituasjonen til graden av kognitiv svikt.   


Forrige side


Til modulens forside


Neste side



Innhold i dette kapittelet 

Hvis du har behov for å friske opp kunnskapen, kan du klikke inn i første modul og repetere; «Personsentrert omsorg – en vei til verdighet» og lese om kognitiv svikt, kognitiv svikt ved psykiske sykdommer hos eldre og kognitiv svikt ved psykose, for å tilpasse måltidsituasjonen til graden av kognitiv svikt.   

Tips en venn
Send til e-post:
Fra e-post:
Melding: