Tilrettelegging av måltider for personer med psykiske sykdommer
Personer med psykiske lidelser kan ha ulike behov for hjelp og støtte i måltidsituasjoner. Individuell tilrettelegging kan gjøre måltidsituasjonen til en positiv opplevelse, som igjen kan bidra til å opprettholde ernæringsbalansen og mestringsopplevelsen for den enkelte. Å spise lite eller feil over tid, kan føre til vekttap, underernæring eller overvekt.
Individuell tilrettelegging, struktur og selvstendighet
I måltidsituasjonene må personalet ut fra individuelle vurderinger, ta hensyn til personens livssituasjon og behov for støtte og utfordringer. Kreative løsninger i tilretteleggingen kan være nødvendig.
Målsettingen på ernæringsområdet må være å støtte og styrke den enkeltes ressurser og selvstendighet i hverdagen, slik at personen får kraft og energi i måltidsituasjonene. Et hyggelig måltid krever tid og oppmerksomhet, og personen kan trenge ekstra tid på å spise. De som kan og vil delta i borddekking, servering eller rydding, kan møtes på dette med respekt og engasjement.
Struktur
Måltidene har en vesentlig strukturerende funksjon. For personer med psykisk sykdom kan forutsigbarhet være viktig for å gjennomføre et måltid. Forutsigbar struktur kan for eksempel være en fast plass ved bordet, få spise alene dersom de er vant med det, eller i en liten fast gruppe.
Tiltak:
- Oppslag om spisetider og meny
- Småbord
- Bordplassering utfra behov
- God tid til å spise
- Skap ro og orden ved at personalet har faste oppgaver i forbindelse med måltidet
Hvis du har behov for å friske opp kunnskapen, kan du klikke inn i første modul og repetere; «Personsentrert omsorg – en vei til verdighet» og lese om kognitiv svikt, kognitiv svikt ved psykiske sykdommer hos eldre og kognitiv svikt ved psykose, for å tilpasse måltidsituasjonen til graden av kognitiv svikt.
Innhold i dette kapittelet
- Tilrettelegging av måltider for personer med psykiske sykdommer
- Angst
- Depresjon
- Vrangforestillinger
- Oppgave å tilrettelegge måltidssituasjon for personer med psykisk sykdom
Hvis du har behov for å friske opp kunnskapen, kan du klikke inn i første modul og repetere; «Personsentrert omsorg – en vei til verdighet» og lese om kognitiv svikt, kognitiv svikt ved psykiske sykdommer hos eldre og kognitiv svikt ved psykose, for å tilpasse måltidsituasjonen til graden av kognitiv svikt.