Tilrettelegging av måltider for personer med demens
84% av beboerne i sykehjem har en eller annen form for kognitiv svikt. Det er viktig å kartlegge hvilke kognitiv svikt personen har og hvilke utfordringer dette gir under måltidet. Så er det lettere å tilpasse og tilrettelegge måltidet, så beboer opplever minst mulig passivitet og frustrasjon og mest mulig selvstendighet og mestring
I dette kapittelet vil du få kunnskap om hvordan du tilrettelegger måltider for personer med demens, som sikrer at du gir personsentrert omsorg knyttet til mat og måltider.
For å kartlegg måltidsvaner kan du stille følgende spørsmål:
- Hva liker personen å spise?
- Hva er det personen ikke liker?
- Liker personen stekt mat, mat uten smak.
- Pleier personen å spise med kniv og gaffel, eller gaffel og skje?
- Hva har personen mestret tidligere?
- Hvilken grad av selvhjulpenhet viser personen i dag?
Personer med demens har behov for at du som medarbeider i helse- og omsorgstjenestene legger til rette for:
- forutsigbar måltidsrytme
- sjekk om personen har klokke og kan bruke den
- ved behov skaffe en kalender, papir eller elektronisk som personen kan ha på rommet
- inviter personen til å delta i tilberedning og servering av mat
- servere kjent mat
- server smakfull mat, særlig til personer som har tap av lukte- og smakssanser
- server fargerik mat
- vurdere om personen kan forsyne seg selv
- vurdere om personen har behov for hjelp til å spise (føre maten til munnen) og legg til rette for riktig hjelp
- vurdere hvilken type matkonsistens personen har behov for, for eksempel most mat
- vurdere behovet for næringsdrikker som kan bidra med ekstra energi og næring
- unngå nattfaste over 11 timer
Det kan være lurt å klikke inn i første modul; «Personsentrert omsorg – en vei til verdighet» og lese om kognitiv svikt og kognitiv svikt ved demens for å tilpasse måltidsituasjonen til graden av kognitiv svikt. Klikk her
Innhold i dette kapittelet
Vil du vite mer:
E-læringskurs: Ernæring til eldre med demens
God og riktig mat hele livet
Nasjonal strategi for godt kosthold og ernæring hos eldre i sykehjem og som mottar hjemmetjenester