Gå til hovedinnholdet.

Målrettet miljøbehandling

Tilrettelegging av måltider for personer med demens

Publisert 27. januar 2021 | Oppdatert 13. desember 2021

84% av beboerne i sykehjem har en eller annen form for kognitiv svikt. Det er viktig å kartlegge hvilke kognitiv svikt personen har og hvilke utfordringer dette gir under måltidet. Så er det lettere å tilpasse og tilrettelegge måltidet, så beboer opplever minst mulig passivitet og frustrasjon og mest mulig selvstendighet og mestring

I dette kapittelet vil du få kunnskap om hvordan du tilrettelegger måltider for personer med demens, som sikrer at du gir personsentrert omsorg knyttet til mat og måltider.  

For å kartlegg måltidsvaner kan du stille følgende spørsmål: 

  1. Hva liker personen å spise?
  2. Hva er det personen ikke liker? 
  3. Liker personen stekt mat, mat uten smak. 
  4. Pleier personen å spise med kniv og gaffel, eller gaffel og skje?
  5. Hva har personen mestret tidligere?
  6. Hvilken grad av selvhjulpenhet viser personen i dag?  

Personer med demens har behov for at du som medarbeider i helse- og omsorgstjenestene legger til rette for: 

  • forutsigbar måltidsrytme 
  • sjekk om personen har klokke og kan bruke den 
  • ved behov skaffe en kalender, papir eller elektronisk som personen kan ha på rommet
  • inviter personen til å delta i tilberedning og servering av mat 
  • servere kjent mat
  • server smakfull mat, særlig til personer som har tap av lukte- og smakssanser
  • server fargerik mat
  • vurdere om personen kan forsyne seg selv
  • vurdere om personen har behov for hjelp til å spise (føre maten til munnen) og legg til rette for riktig hjelp
  • vurdere hvilken type matkonsistens personen har behov for, for eksempel most mat
  • vurdere behovet for næringsdrikker som kan bidra med ekstra energi og næring 
  • unngå nattfaste over 11 timer 

Det kan være lurt å klikke inn i første modul; «Personsentrert omsorg – en vei til verdighet» og lese om kognitiv svikt og kognitiv svikt ved demens for å tilpasse måltidsituasjonen til graden av kognitiv svikt. Klikk her 

 


Forrige side


Til modulens forside


Neste side

 

Tips en venn
Send til e-post:
Fra e-post:
Melding: