Den profesjonelle arbeidstaker; kursserie for ansatte i hjemmetjenesten
Kurs for ansatte i hjemmetjenesten om akuttbehandling med scenariobaserte akuttsituasjoner, smerter, legemidler og eldre
Foto: Anne-Carine Florhaug
I tråd med samhandlingsreformen skal hjemmeboende pasienter få behandling og hjelp på et mer avansert nivå enn tidligere. Det stilles økte faglige krav til sykepleiere og helsefagarbeidere om bedre klinisk kompetanse. De trenger å observere og identifisere problemstillinger, og å kunne kartlegge problemer på et tidlig stadium for å kunne iverksette tiltak før helsesituasjonen eventuelt eskalerer. De ansatte har etterlyst kompetanseheving. Vi valgte derfor å lage en kursserie innenfor kompetanseområder som ble etterlyst.
Mål og hensikt
Målet med prosjektet er å skape trygge og kompetente ansatte som har god handlingsberedskap i akutte situasjoner. De ansatte skal lære å vurdere smerter hos pasienter som selv har vanskelig for å kommunisere. De skal få økt handlingsberedskap i akutte situasjoner, samt grunnleggende kunnskap om legemidler og deres virkninger og bivirkninger.
Tiltak og gjennomføring
UHT har utviklet en sentral kursserie med høyt faglig innhold. Ansatte i alle kommunale og private hjemmetjenester i Oslo har fått tilbud om å delta på kurs innenfor følgende emner:
- Akuttkurs med scenariobaserte akuttsituasjoner og følgende tema:
- Undersøkelse av syk/skadet person
- Hvor kan helsepersonell søke mer bistand
- Alvorlig og akutt sykdom hos voksne
- Bevisstløshet hos voksne med årsaker
- Livløshet – praktisk øvelse
- Unnlatelse oppstart av gjenopplivning
- Unaturlig dødsfall
- Skader og ulykker
- Smerte hos pasienter som har vanskelig for selv å uttrykke smerte
- Legemidler og eldre – virkninger og bivirkninger
Hvert kurs ble gjennomført to ganger, med to parallelle kursserier, høsten 2013 og våren 2014.
Resultat
Alle bydeler og private aktører har sendt noen ansatte på kursene i 2013/2014:
- Akuttkurs: 35 deltakere
- Smerter: 26 deltakere
- Legemidler og eldre: 60 deltakere
Kursene har blitt svært positivt evaluert av deltagerne. Vi har i tillegg fått tilbakemeldinger om at tilegnet kunnskap fra kurset har blitt nyttiggjort i etterkant, både i forhold til legemiddelgjennomganger, smerteidentifisering og HLR-situasjoner. Kursene er ønsket videreført ute i tjenesten, og vil bli gjennomført av UHT tilknyttet andre aktuelle prosjekter.
Vi så behovet for å anskaffe eget prosedyretreningsutstyr som kan sirkulere ute hos de private og kommunale hjemmetjenestene. Dette er nå et selvstendig prosjekt.
Samarbeidspartnere
Gruppen Akuttmedisinsk kompetanse