Livets siste dager – plan for lindring i livets sluttfase
Prosjekt i Vest-Agder, pågående fra 2013, om implementering av en tiltakspakke som kvalitetssikrer omsorgen for døende personer og deres pårørende. Overgang til elektronisk versjon av tiltaksplanen i kommuner som bruker Visma Profil fra 2016.
USHT Vest-Agder: Ansvarlig
Finansieringskilde: Helsedirektoratet gjennom tilskuddsordningen: Kompetansehevende tiltak for lindrende behandling og omsorg ved livets slutt
Bakgrunn
For å få et økt fokus på palliasjon generelt og fordi vi manglet et systematisk verktøy for å ivareta døende pasienter på en best mulig måte.
Mål
Mål om å bidra til implementering av tiltaksplanen i alle aktuelle kommuner i Vest-Agder, for å oppnå høyere kvalitet i arbeidet med døende pasienter og deres pårørende.
Metode / tiltak
- Lederforankring hos interesserte kommuner
- Arbeidsgrupper med engasjerte ressurspersoner
- Opplæring ved alle brukersteder/i alle kommuner
- Utvidelse fra sykehjem til hjemmetjeneste og boliger
- Overgang til elektronisk versjon i Visma Profil og til bruk av nettbrett
- Fortløpende veiledning, undervisning og støtte til ressurspersoner og ledere
- Veiledning av øvrige kommuner i landet på forespørsel
Erfaringer
På hvilken måte har prosjektet bidratt til utvikling gjennom kunnskap?
13 av 15 kommuner har tatt tiltaksplanen i bruk i Vest-Agder. Større fokus på palliasjon og mer undervisning i grunnleggende palliasjon har blitt etterspurt og opplæringspakker utviklet.
Hvilke erfaringer har dere gjort, som dere tenker at andre kommuner kan ha nytte av?
Mye erfaring på bruk av tiltaksplanen i Visma Profil. Erfaringer både på implementering i stor kommune og i flere småkommuner.
Hvilke tiltak kan igangsettes for å spre kunnskapen til hele kommunen/evt. andre USHT sentre?
Planlegger erfaringskonferanse om Livets siste dager våren 2019. Erfaringer er også presentert på nasjonal konferanse i Oslo des.17 En masterstudent ved UIA skriver om identifisering av terminalfasen og oppstart av tiltaksplanen Livets siste dager. Pågående forskningsstudie i regi av Nord universitet
Samarbeidspartnere
13 av 15 kommuner i Vest-Agder, Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder, Kompetansesenter i lindrende behandling (KLB), Helseregion Vest