Bruk av Liverpool Care Pathway (LCP) i livets sluttfase
Faglig kompetanseutvikling i relasjon til døende pasienter og deres pårørende.
Liverpool Care Pathway (LCP) er en internasjonalt anerkjent tiltaksplan for å kvalitetssikre omsorgen til døende og deres pårørende. Ressurspersonene opplevde at bruk av LCP sikrer god observasjon og symptomkontroll i terminalfasen. LCP -tiltaksplanen ble vurdert å være et godt hjelpemiddel for å sikre kontinuitet i den lindrende behandling og omsorg, samt bidro til en systematisk dokumentasjon.
Finansiering
Samarbeidsmidler fra Høgskolen i Østfold, Avd. helse- og sosialfag.
Samarbeidspartnere
Høgskolen i Østfold, Avd. helse- og sosialfag og Glemmen sykehjem, USH Østfold, Borge sykehjem (Fredrikstad), Halden sykehjem (Halden), Kruseløkka sykehjem (Sarpsborg), Peer Gynt sykehjem (Moss).
Bakgrunn for prosjektet
Omsorg for den døende og nærmeste pårørende på sykehjem har vært i fokus de siste årene både blant helsepersonell og hos helsemyndighetene. I Omsorgsplan 2015 er ”Omsorg ved livets slutt og lindrende behandling” utenfor sykehus et av satsningsområdene. Likeledes anbefales det i ”Nasjonalt handlingsprogram med retningslinjer for palliasjon i kreftomsorgen” at alle sykehjem skal beherske grunnleggende palliasjon. Liverpool Care Pathway (LCP) er en internasjonalt anerkjent tiltaksplan for å kvalitetssikre omsorgen til døende og deres pårørende.
Hensikt og mål
Prosjektets målsetting var faglig kompetanseutvikling i relasjon til døende pasienter og deres pårørende. I tillegg var vi opptatt av at høyskolens studenter både fra bachelor- og postbachelornivå skulle bli kjent med LCP som et redskap for kvalitetssikring av omsorgen ved livets slutt.
Tiltak
- Opplæring av ressurspersoner - Opplæring av ansatte - Samarbeid med sykehjemslegene - Informasjonsfolder til pasienter og pårørende
Gjennomføring og resultater
Innføring av tiltaksplanen Liverpool Care Pathway ved 5 sykehjem/avdelinger i Østfold. Nettverk av ressurspersoner fra fem sykehjem i Østfold ble etablert, og nettverkssamlinger og seminar angående omsorg ved livets slutt ble gjennomført. Ressurspersonene opplevde at bruk av LCP sikrer god observasjon og symptomkontroll i terminalfasen. På den ene siden vurderte de at tiltaksplanen sikret kontinuitet i den lindrende behandling og omsorg samt en systematisk dokumentasjon. På den andre siden ble manglende elektronisk utgave av tiltaksplanen sett på som en utfordring
Spredning
Informasjon om prosjektet er spredd gjennom nyhetsbrev, Glemmen sykehjems hjemmeside og gjennom posterpresentasjoner på flere konferanser, på flere fagseminarer og nettverkssamlinger. En fagartikkel om LCP – prosjektet forventes publisert i tidsskriftet Sykepleien i januar 2011.