Vurdering av legemiddelhåndteringskurs i Helsefellesskapet i Østfold
Prosjektet vil vurdere om det kan være hensiktsmessig å samkjøre og standardisere opplæringen i legemiddelhåndtering i Østfold – både hva gjelder kvalitet, kompetanse og økonomi.
USHT Østfold
Det eksisterer flere tilbud knyttet til legemiddelhåndteringskurs, som kommunene i Østfold benytter seg av. Tilbudene er en blanding av digitale og fysiske kurs, der kommunene har inngått ulike avtaler.
Kompetansebroen har også grunnkurs i legemiddelhåndtering for helsefagarbeidere, inkludert eksamensmodul. Det er også utarbeidet oppfriskningskurs for helsefagarbeidere og for sykepleiere. Kursene er utviklet i samarbeid med Sykehusapoteket ved Akershus Universitetssykehus.
Hensikt og mål
Utviklingssenteret i Østfold leder et samarbeidsprosjekt som skal vurdere om det kan være hensiktsmessig å samkjøre og standardisere opplæringen i legemiddelhåndtering – både hva gjelder kvalitet, kompetanse og økonomi. Legemiddelhåndtering er et av områdene det registreres flest avvik knyttet til, og det kan av den grunn være behov for å utarbeide noe felles, som sikrer faglig god og kvalitetssikret opplæring.
Organisering av prosjektet
Arbeidet vil innebære en kartlegging av hvilke systemer som brukes i de enkelte kommunene, samt kostander knyttet til de, og det vil ses på innhold i kursene/faglig kvalitet. Hva finnes av rutiner, prosedyrer o.l. i de respektive kommunene.
Arbeidet vil involvere ressurser fra alle kommuner i Østfold, Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester, Sykehuset Østfold og utdanningsinstitusjonene Høgskolen i Østfold og Fagskolen. Allerede eksisterende nettverk og fagressurser på området vil benyttes i innsiktfasen, samt farmasøyt. Prosjektet vil etablere prosjektgruppe og referansegruppe.
Vi ser det også hensiktsmessig å koble på videregående skoler, da opplæringen for de yrkesfaglige utdanningene starter der.
Prosjektet vil til slutt komme med en anbefaling til strategisk samarbeidsutvalg i Helsefellesskapet Østfold.