I trygge hender i Vestfold
Spre tiltakspakken fra pilotprosjektet i pasientsikkerhetskampanjen på innsatsområdet Riktig legemiddelbruk i sykehjem, og stimulere til forbedringssprosjekter i sykehjem i Vestfold.
Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Vestfold har vært pilot for innsatsområdet ”Sikker legemiddelbehandling i sykehjem”.
Piloten viste gode resultater og Utviklingssenteret har gjennomført et kvalitetsforbedringsprosjekt hvor målet har vært å spre tiltakene ut til sykehjem i kommunene i Vestfold. Spredningsprosjektet har i nasjonal sammenheng vært en pilot for spredning av dette innsatsområdet i Pasientsikkerhetskampanjen ”I trygge hender”.
Målet med prosjektet
Målet var å bidra til å optimalisere legemiddelbehandling for langtidsbeboere i sykehjem i Vestfold ved å implementere kampanjens tiltakspakke.
Tiltak
- Tverrfaglige legemiddelgjennomganger ved innkomst, halvårs- og årskontroller, og etter sykehusopphold samt der det er behov for ekstra oppfølging
- Opprette registreringstype ”legemiddelgjennomgang” i pasientjournal
- Pleieplan med observasjoner og rapporter innen 24 timer i henhold til oppfølging av forskrivning
- Tverrfaglige undervisnings- og casemøter i avdelingene
Gjennomføring
Utviklingssenteret inviterte alle kommuner til å delta i læringsnettverk for Riktig legemiddelbruk i sykehjem august 2011. 12 av 14 kommuner har deltatt i prosjektet med til sammen 19 tverrfaglige team.
Prosjektet har benyttet fem læringsnettverkssamlinger og lokal oppfølging med implementeringsteam som hovedtiltak for å bidra til å implementere tiltakspakken. Implementeringsteamet har besøkt sykehjem og bistått med undervisning om kampanjen, innsatsområdet, tiltakspakken, samt veiledet i gjennomføring av legemiddelgjennomganger.
Prosjektet har bestått av to faser:
- læringsnettverk over ni måneder med støtte av ambulant implementeringsteam
- to ekstra læringsnettverkssamlinger, samt videre oppfølging av deltakende sykehjem, og understøttelse av deres spredningsplaner i egen kommune
Deltakere og samarbeidspartnere
Andebu, Horten, Holmestrand, Hof, Nøtterøy, Larvik, Sandefjord, Sande, Stokke, Svelvik, Tønsberg og Tjøme. Høgskolen i Vestfold har evaluert prosjektet våren 2013.
Resultater
Ved prosjektavslutning i april 2013, kan sykehjemmene vise til gode resultater når det gjelder måloppnåelse. Resultatene i dette prosjektet kan sammenlignes med resultater oppnådd ved andre sykehjem, som deltok i nasjonalt læringsnettverk og nettverket i Telemark.
Sykehjemmene bekrefter ved avslutning av prosjektet at LMG gjennomføres nå rutinemessig ved deres sykehjem, og enkelte sykehjem har startet med LMG for pasienter på korttidsopphold – noe som også fremkommer og stemmer overens med resultater fra evalueringen.
Sykehjemmene rapporterer selv at den løpende oppfølgingen av pasient/beboer har blitt av høyere kvalitet ved at sykehjemmene aktivt bruker verktøy og metoder i praksis for å kartlegge pasientens behov, samt forebygge og løse legemiddelrelaterte problemer.
Oppsummert har alle deltakende sykehjem oppnådd:
- LMG er innført som rutine ved innkomst, halvårlig eller årlig for langtidsbeboere (prosessmåling 1). Totalt er det gjennomført 690 LMG i 12 sykehjem. 10 % av LMG er gjort sammen med farmasøyt.
- Økt kompetanse i bruk av beslutningsstøtteverktøy som prosedyre, sjekkliste, STOPP-kriteriene og/eller NorGep – kriteriene, samt www.interaksjoner.no
- Kompetanseheving av ansatte som følge av gjennomført legemiddelkvarter, internundervisning, tverrfaglige møter med mer.
Ni suksesskriterier i prosjektet
Deltakende sykehjem har i læringsnettverket og ved sluttrapportering selv fremlagt en rekke mulige suksesskriterier for å lykkes med forbedringsarbeid. I sluttrapporten utdypes særlig ni aktuelle kriterier som ble fremhevet og erfart av deltakende sykehjem og Utviklingssenterets implementeringsteam:
- Ledelsesforankring og involvering
- Kompetent teamleder og måleansvarlig
- Lokal forankring og ansvarliggjøring
- Ressurser og samarbeid med leger
- Samarbeide med farmasøyt
- Delta i læringsnettverk
- Verktøy og ressurser tilgjengelig
- Å være en del av en nasjonal satsing
- Synlig kampanje ute i helsetjenesten
Spredning
Kampanjen implementerer tiltakspakkene etter prinsippet 1 - 20 - alle. Det vil si at tiltakene først testes i pilot, og deretter spres til 20 team ved læringsnettverk. Etter læringsnettverk har ledelsen i sykehus eller kommuner ansvar for å sikre videreføring. Prosjektet i Vestfold følger dette prinsippet. Per 1. april rapporterer sykehjemmene at de har som målsetting at tiltakspakken skal implementeres til alle relevante avdelinger og andre sykehjem i kommunen innen utgangen av 2013. Utviklingssenteret vil videre tilstrebe og understøtte kommunenes spredningsplaner på dette innsatsområdet.
Prosjektet er ment å gi/ha en overføringsverdi til andre Utviklingssentre.