Gå til hovedinnholdet.

Våre aktiviteter

Interkommunalt simuleringsprosjekt

Publisert 11. juli 2024 | Oppdatert 12. mai 2025

Bærekraftig struktur for bruk av simulering ved kompetanseheving.

Prosjektrapport - Interkommunalt simulerings prosjekt

USHT, Stavanger, Sandnes og Sola kommune gikk i 2023 sammen om prosjektet «Interkommunalt simuleringsprosjekt» støttet med tilskudd fra Statsforvalteren i Rogaland. USHT Rogaland er prosjektleder på vegne av prosjekteier Stavanger kommune. Formålet med prosjektet er å bygge bærekraftig struktur for bruk av simulering ved kompetanseheving i alle tre kommunene. Vi jobber interkommunalt for å dele kunnskap og erfaringer som er gjort og som gjøres underveis i prosessen. Vi utforsker også muligheter for interkommunale samarbeid videre, knyttet til simulering, kompetanseheving og instruktørnettverk.

Interkommunalt simulerings prosjekt – simulering for kompetanseheving og bedre samhandling ble etablert våren 2023 etter tildelte midler fra Statsforvalteren i Rogaland. USHT Rogaland har siden 2016 arbeidet med å bygge observasjonskompetanse i kommunene, og i 2020 ble kompetanse modellen KlinObsKommune ferdigstilt. Modellen er basert på bruk av simulering i opplæring av ABCDE-metodikk, ISBAR og NEWS2. Erfaringene viser at mange strever med å gjennomføre simuleringstrening over tid på grunn av manglende fasilitatorkompetanse og struktur for bruk av simulering i egen kommune. Prosjektet samlet dermed de største kommunene (Stavanger, Sola og Sandnes) i regionen for å sammen utvikle en bærekraftig struktur for bruk av simulering for kompetanseheving og bedre samhandling. Prosjektgruppen har hatt jevnlige møter gjennom hele prosjektperioden for å dele erfaringer og hente inspirasjon fra hverandre. Stavanger kommune utarbeidet et prosjekt dokument for implementering av simulering i tjenestene, og de utdannet 9 fasilitatorer i prosjektperioden. Sandnes kommune har godkjent et veiledende styringsdokument for bruk av simulering som metode, samt organisering og utdanning av fasilitatorer. Sola kommune har også utviklet et veiledende styringsdokument med mål å heve kompetanse og tjenestekvalitet gjennom systematisk simulering i deres kommune.

Helsecampus Stavanger (HCS) har vært prosjektets møtearena og flere av partnerne og samarbeidspartnerne i HCS klyngen har bidratt inn i innsiktssamlinger, prosjektmøter og lignende, deriblant SAFER, Stavanger Universitetssykehus, Laerdal Medical og VID Stavanger. Prosjektet ble avsluttet desember 2024 med en flott inspirasjonssamling for andre kommuner og interesserte i Sør-Rogaland.

Innledning

USHT Rogaland har siden 2016 arbeidet med å styrke klinisk observasjonskompetanse i kommunene. I 2020 ble kompetansemodellen KlinObsKommune ferdigstilt. Sentralt for modellen er bruk av simulering i opplæringen av ABCDE metodikk, ISBAR og NEWS2. Instruktørkursene knyttet til KlinObsKommune modellen gir en kort innføring i simulering som metode. Dette har vist seg å være et godt utgangspunkt før en videreutvikler fasilitatorkompetanse for å bygge scenario og fasilitere andre aktuelle læringsmål i virksomheten. Det var igjennom dette arbeidet mange virksomheter innen helse og velferd i Sør- Rogaland hadde sitt første møte med simuleringstrening. Dette prosjektet må derfor sees i sammenheng med videreføring og implementering av KlinObsKommune modellen i kommunene.

Erfaringer ved implementering av KlinObsKommune modellen, viser at mange strever med å gjennomføre simuleringstrening, og spesielt opprettholde dette over tid. Det manglet kompetanse på hva simulering er, og fasilitatorkompetanse til å gjennomføre en strukturert simulering. Videre manglet det struktur for hvordan simuleringene skulle gjennomføres, og det ble ofte nedprioritert på grunn av at det tok for lang tid eller det var travelt i avdelingen.

Formålet med prosjektet var å samle de største kommunene i regionen for å se hvordan vi sammen kunne skape en bærekraftig struktur for bruk av simulering som metode for kompetanseheving.

Simulering

Simulering kan defineres som en målrettet og strukturert deltaker-aktiv læringsaktivitet som innebærer å håndtere situasjoner som ligner på virkeligheten og bygge erfaring gjennom refleksjon i og over handling (InterRegSim).

Ved bruk av simulering i opplæring bør virksomheten sørge for at det er ressurspersoner med tilegnet pedagogisk kompetanse tilgjengelig i virksomhetene (Helsedirektoratet, 2020). En person som har ansvar for gjennomføring av simulerings aktiviteten kalles ofte en fasilitator. InterRegSim definerer en fasilitator som en person med gjennomført fasilitatorkurs, som legger til rette for læring ved å bidra med veiledning, støtte og struktur i alle faser av simuleringsbaserte læringsaktiviteter. I Rogaland har vi tett samarbeid med SAFER som utdanner fasilitatorer på EUsim level 1.

For å møte dagens og fremtidens utfordringer må vi bygge lærende organisasjoner som innebærer like mye å utvikle kompetanse hos den enkelte medarbeider som det å bygge struktur for læring i organisasjonen .

Hvordan har vi jobbet?

Prosjektgruppen har bestått av prosjektleder, prosjektansvarlige i fra hver kommune og faglig innovasjons rådgiver fra HelseCampus Stavanger. Vi startet prosjektperioden med en innsikt samlingHelseCampus Stavanger, hvor vi hentet erfaringer fra arbeid gjort i USHT Agder og i Ringerike (Ringerike modellen) knyttet til bruk av simulering som metode. Kommunene ble ledet igjennom en prosess som var starten på lokalt arbeid. Denne dagen var nøkkelpersoner i kommunene invitert inn for å danne grunnlag for en arbeidsgruppe.

Et halvt år senere møttes kommunene igjen på tvers for å dele erfaringer med arbeidet som var startet opp og veien videre.

I desember 2024 samlet vi 140 personer i Rogaland for å feire og dele resultatene vi hadde fått i prosjektet. Dagen bestod av simulering på scenen med SAFER, TALK show med prosjekt deltakerne og inspirerende innlegg fra RegSim Vest og Lærdal Medical, som alle har bistått prosjektet med erfaring og kompetansedeling i gjennom prosjektperioden.

Prosjektgruppen har hatt jevnlige møter igjennom hele prosjektperioden. På denne måten har vi kunnet dele det som går bra og hente inspirasjon i fra hverandre. Faglig innovasjons rådgiver fra HelseCampus Stavanger har bidratt inn med råd og støtte i prosessen. Prosjektleder har bidratt med veiledning, informasjon og prosessledelse i hver kommune.

Siste samlingen for prosjektgruppen ble arbeidsgruppen invitert inn til en to dagers prosess, ledet av USHT Rogaland. Her jobbet hver av kommunene med å utarbeide en implementerings plan for utrulling at prosjektet til resten av kommunen. Kommunene sitt styringsdokument var grunnlaget for prosessen og det ble utarbeidet tiltak og kommunikasjonsplan i løpet av disse dagene. Sandnes og Sola var deltakende i denne prosessen og bistod hverandre i utvikling av dette arbeidet.

USHT Rogaland har i regi av prosjektet også invitert helsepersonell i Sør-Rogaland til simulerings trening sammen med studenter på bachelor paramedisin i HelseCampus Stavanger. Det ble en dag med simulering hvor læringsmålene var Observasjons kompetanse, kommunikasjon og samhandling. Dette for å bistå kommunene med å øke simuleringskompetansen, ved å ha lærerike og positive opplevelser ved å ta del i simuleringsaktiviteter.

I et samarbeid med Fagskolen, SAFER, HelseCampus Stavanger og Stavanger kommune arrangerte USHT Rogaland også et scenario verksted for fasilitatorer i kommunene hvor formålet var at å jobbe sammen for å utarbeide aktuelle scenario til å bruke i egen virksomhet. Å lage gode scenario krever tid og kompetanse. Samlingen hadde som hensikt å løfte fasilitatorene i kommunen ved å gi dem påfyll og bistand i arbeidet deres.

Resultater

Stavanger kommune

Stavanger kommune startet arbeidet i prosjektet med å kartlegge og få oversikt over virksomheter som allerede hadde satt simulering i system. Tidlig 2024 ble mandatet "Implementering av simulering som læringsmetode i Helse og velferd" godkjent i ledergruppen i Helse og velferd. Dette mandatet beskriver behov for å ta i bruk simulering, og kommunens tidligere erfaring med simulering og KlinObsKommune modellen. Det ble etablert en prosjektgruppe, mål og prosjektets leveranser og milepælsplan. Kommunalsjef Helge Dragsund er prosjektleder for prosjektgruppen bestående av rådgivere og virksomhetsledere fra ulike tjenester. Rådgiver Hilde Marie Hunsbedt Fjellså har vært prosjektets representant inn i interkommunalt prosjekt for å hente og dele erfaringer i arbeidet.

I prosjektgruppen har Stavanger kommune utarbeidet et prosjektdokument som beskriver hvordan de har tenkt å implementere simulering, i oppstarten begrenset til enkelte pilotforsøk i noen virksomheter. Dokumentet beskriver anbefalt utførelses form, struktur og rutiner for simulering, intensjonsavtale, nettverkssamlinger og utstyr og lokaler til å gjennomføre simulering. I Stavanger kommune er det utdannet 9 fasilitatorer som bidrar i arbeidet med å implementere simulering som læringsmetode i sine virksomheter. Det er skrevet intensjonsavtale med fasiltatorene som beskriver ansvar og muligheter. Piloteringen startet opp i slutten av oktober, og kommunen arrangerte en "kick-off" samling med ulike innlegg og gruppearbeid hvor pilotene arbeidet med sine mål med å implementere simulering og lage en plan for å gjennomføre simuleringen.

Det ble videre søkt om og innvilget midler til et internt kommunalt prosjekt hos Statsforvalteren i Rogaland, og i Desember 2024 ble det ansatt en simuleringskoordinator i 100% stilling. Simuleringskoordinatoren følger opp det interne prosjektet, pilotene, fasilitatorene og det videre implementeringsarbeidet i samarbeid med prosjektgruppen i kommunen.

I prosjektperioden har Stavanger kommune hatt et pågående arbeid med å se på muligheter til partnerskap med SAFER, sammen med UIS, SUS og Lærdal. Saken ble politisk vedtatt i bystyret i Handlings- og økonomiplanen desember 2024.

Sandnes kommune

Sandnes kommune satser på simulering som refleksjons- og læringsmetode i Helse og velferd, og har i prosjektperioden arbeidet med å lage en bærekraftig struktur for bruk av simulering. I løpet av prosjektperioden har Sandnes kommune hatt en arbeidsgruppe med representanter fra flere av virksomhetene i Helse og velferd. Leder for arbeidsgruppen har vært Karina Lid Abrahamsen, rådgiver i Enhet for sykehjem.

Ved implementering av simulering som metode i Sandnes kommune, er det tatt utgangspunkt i bruk av simulering knyttet til kompetanseheving gjennom KlinObsKommune modellen. Sandnes har bygget en struktur for opplæring og vedlikehold av instruktører. Arbeidsgruppa har gjennom prosjektperioden arbeidet frem et veiledende styringsdokument for simulering som ble godkjent av ledergruppen i Helse- og Velferd Februar 2025. Dokumentet tydeliggjør de ulike rollenes ansvarsområder og beskriver hvordan virksomhetene kan implementere simulering i arbeidshverdagen.

Legevakten i Sandnes har også spilt en viktig rolle i prosjektet. Her er også opprettet en 10% stilling som Hovedinstruktør. Hovedinstruktøren har fasilitatorkompetanse som skal bidra til å videreutvikle og øke simulerings kompetanse innad i kommunen. Hovedinstruktør har også ansvar for gjennomføring av instruktørkurs (ProACT kurs) i samarbeid med USHT Rogaland, samt ansvar for å følge opp instruktørene med veiledning og deltakelse på nettverkssamlinger.

Som en videre strategi for å bruke simulering til andre fagområder enn klinisk observasjonskompetanse, skal Sandnes utdanne 34 fasilitatorer i løpet av 2025. Disse vil få et særskilt ansvar for å drive med simulering i egen virksomhet. Koordinatorene i hver enhet skal også gjennomføre fasilitator utdanningen, for å støtte fasilitatorene og simulerings arbeidet ute i virksomhetene.

Koordinatorene i hver enhet vil også ha ansvar for å følge opp instruktører i nettverk i egen enhet, samt arrangere en årlig samling for alle instruktørene i kommunen.

Sola kommune

Sola kommune har i prosjektperioden satt som mål om å heve kompetanse og tjenestekvalitet gjennom systematisk simulering som foretrukket læringsmetode. 

Før prosjektet var Sola kommune sine erfaringer med simulering var igjennom opplæring av Klinisk observasjonskompetanse, KlinObsKommnue modellen. Under Korona-pandemien ble dette arbeidet midlertidig avviklet. Implementering av KlinObsKommune modellen ble derfor identifisert som et naturlig og viktig første ledd av implementeringen av simulering som metode. Hovedinstruktør, i samarbeid med USHT Rogaland, har hatt ansvar for opplæring av nye instruktører. Det er på nytt startet opp innføring av rutiner i virksomhetene for systematisk opplæring av instruktører og praktisk bruk av KlinObsKommune modellen i virksomhetene. Hovedinstruktør i kommunen følger opp lokale instruktører gjennom nettverk og veiledning.

For å fortsette utbredelsen av simulering som metode andre fagområder ble det opprett en arbeidsgruppe. Arbeidsgruppen består av av assisterende kommunal sjef, rådgivere i fagstab levekår, virksomhetsleder, avdelingsleder, fagansvarlig sykepleier, hovedinstruktør for KlinObsKommune. Etter inspirasjon fra de andre kommunene i prosjektet, har Sola arbeidet frem et styringsdokument med tydelig rolle beskrivelse for implementeringen i alle ledd, for å bygge bærekraftig struktur for bruk av simulering i kommunen. Sola bygger på allerede eksisterende organisatoriske strukturer og fagledere vil ha en koordinerende rolle av fasilitatorene i virksomhetene. Det vil utarbeides plan for implementering i bruk av simulering i virksomheten, for å sikre god oppfølgning og trygging av nye fasilitatorer og ansatte som skal delta i simulering.

Som en del av strategien vil det kartlegges behov fasilitatorkompetanse, samt og utdanne fasilitatorer deretter. Det skal etableres rutiner for å ta i bruk simulering og det skal utvikles en lokal scenariobank. For å fortsette å sikre god forankring og fremgang, vil arbeidsgruppen ha faste arbeidsmøter også etter prosjektet avsluttes.

Hva nå?

USHT Rogaland vil fortsette å bistå kommunene i i Sør-Rogaland i arbeidet med å implementere bærekraftige strukturer for bruk av simulering som metode for kompetanseheving og kvalitetsforbedring. Vi ønsker også at prosjektet skal inspirere kommunene til å gå sammen for å finne gode løsninger.

Tips en venn
Send til e-post:
Fra e-post:
Melding: