Etikkteateret Torbjørn – en metode for etisk kompetanseheving
Teaterstykket Torbjørn skal gi innblikk i og refleksjon rundt pasientens liv, behov for hjelp og etiske problemstillinger knyttet til dette.
Bakgrunn
Gjennom et samarbeid mellom Fylkesmannen i Vestfold, USHT Vestfold, Larvik kommune og KS ble ”Prosjekt Etikk-teater” startet våren 2012.
Tanken bak er at nye virkemidler må til i formidlingen innen etikkarbeidet. Vi vet at fortellinger både engasjerer og kan gi verdifull innsikt i den flertydeligheten og det perspektivmangfoldet som ligger i et etisk dilemma. Det er mange berørte parter, opplevelser og perspektiv. Faren er entydige løsninger på etiske dilemma, fordi de er blinde for livets flertydighet.
Forfatter Morten Lorentzen ble engasjert til å skrive et teaterstykke der flere etiske dilemmaer blir belyst.
Mål
Målet er økt refleksjon rundt etiske dilemmaer blant helsepersonell. Målgruppen er ansatte i pleie og omsorg, pårørende, ledere, politikere og andre som er opptatt av samfunnsetiske spørsmål.
Tiltak og gjennomføring
Stykket handler om Torbjørn som har begynt å glemme, han trenger hjelp og vi møter Torbjørn og menneskene rundt ham.
Tre skuespillere, Monica Hofstedt-Moe, Øyvind Angeltveit og Nina Andresen-Borud, spiller 13 forskjellige roller for å belyse saken fra ulike sider. De beveger seg frem og tilbake mellom hjemmet, omsorgstjenesten, rådhuset, medias vinkling, sykehjemmet med mer og gir oss ulike perspektiv rundt Torbjørns situasjon.
Etter skuepillet involveres publikum og det oppfordres til etisk refleksjon på bakgrunn av stykket.
Metoden passer svært godt å benytte for helsepersonell alene, og når brukere og pårørende inviteres til etisk refleksjon sammen med personal, frivillige, ledere og andre som er interessert.
Samarbeidspartnere
- Fylkesmannen i Vestfold
- Larvik kommune
- KS