Gå til hovedinnholdet.

Våre aktiviteter

Digitaliseringsprosjekt i samarbeid med samisk videregående skole i Karasjok

Publisert 28. september 2022 | Oppdatert 12. mai 2025

USHT-samisk innledet i 2021 et digitaliseringsprosjekt i samarbeid med elevene på media- og kommunikasjonslinja ved samisk videregående skole i Karasjok og enhetslederne innen helse og omsorg i Karasjok kommune. Prosjektet kom i gang med utgangspunkt i de etiske refleksjonskortene som er utarbeidet ved USHT-samisk i 2011-2012.

KS gjennomførte et samarbeidsprosjekt om etisk kompetanseheving i kommunene i 2010-2011. I den forbindelse ble etiske refleksjonskort introdusert som en arbeidsmetode til bruk i klinisk praksis.

USHT og helse- og omsorgstjenesten i Karasjok deltok sammen med andre kommuner i Finnmark i dette samarbeidsprosjektet. I denne sammenheng har USHT og omsorgspersonell i Karasjok utarbeidet 30 etiske refleksjonskort som beskriver samiske pasienters situasjoner i klinisk praksis. Helse- og omsorgsarbeidere kan bruke disse til etisk refleksjon, som en forberedelse i kontakten med samisktalende pasienter.

Dét prosjektet er avsluttet. USHT vil at refleksjonskortene skal brukes aktivt av helse- og omsorgspersonell. De kan brukes i kontakt mellom helse- og omsorgspersonell som har en annen kultur og språk enn pasienten, og egner seg bra, særlig i nordsamiske samfunn. Situasjonene kan være gjenkjennbare for helsepersonell i deres kliniske praksis.

Kortene er både på norsk og samisk, og de kan kjøpes ved å kontakte USHT samisk.

Digitalisering av etiske refleksjonskort

Formålet med prosjektet som USHT-samisk har innledet med media og kommunikasjon ved samisk videregående skole i Karasjok, er å filmatisere utvalgte caser fra de etiske refleksjonskortene. Tanken er at disse filmene skal brukes i ERG (etiske refleksjonsgrupper) som grunnlag for etisk refleksjon på arbeidsplassen. I tillegg vil skolen få tilgang til å bruke filmene i sine undervisninger, på helsefagene. Videre er formålet at filmene skal publiseres og deles slik at all helsepersonell skal ha tilgang til det. Det er enhetslederne som sammen har valgt ut de første 5 kortene som de anså som mest relevant å jobbe videre med. 

Dette er et prøveprosjekt som vi startet opp med i november 2021 sammen med ungdomsbedriften Samish Mediaproductions som bestod av elever i media og kommunikasjon ved samisk videregående skole i Karasjok. I år fortsetter vi samarbeidet med mange av de samme elevene som var med forrige skoleår, denne gangen under navnet Sápmi Media UB, som består av både tidligere medlemmer i Samish Mediaproductions og nye medlemmer fra dette skoleåret.

Det er foreløpig lagt opp til å filmatisere totalt 5 caser, men med mulighet til å prosjektere flere. Elevene er allerede godt i gang med arbeidet, og et av casene er ferdig filmatisert. Som en prøve tok elevene utgangspunkt i et annet case fra refleksjonskortene, slik at resultatet etter endt prosjekt blir totalt 6 filmer. Disse blir tekstet mellom norsk og nordsamisk.