Arbeidslag demens
Oppdrag fra Byrådsavdelingen om bistand til etablering av Arbeidslag demens eller lignende organisering i hjemmetjenesten. Alle 15 bydeler ønsker å styrke tjenesten rundt personer med demens. Per utgangen av 2017 hadde 9 bydeler etablert arbeidslag demens mens 4 bydeler har annen type organisering, mens to bydeler er i prosess med etablering av ny organisering.
Foto: Illustrasjonsbilde
Bakgrunn
Satsingen på reorganisering av hjemmetjenesten for å skape mer forutsigbare tjenester for hjemmeboende personer med demens i form av «Arbeidslag demens eller tilsvarende» er en del av oppfølgingen av Demensplan for Oslo, Lev vel - med demens i Oslo (2014-2019).
Mål
Å få til et velfungerende arbeidslag eller lignende organisering rundt personer med demens. Målet er at bydelens tjenester for personer med demens og deres pårørende organiseres med fokus på kontinuitet og kompetanse slik at den enkelte kan bo best mulig og lengst mulig i eget hjem. Det er viktig at personer med demens og deres pårørende opplever tjenesten som helhetlig og individuelt tilpasset. Vi har oppmerksomhet på at man skal ta utgangspunkt i den enkelte personen med demens sine ressurser, og i den enkelte pårørende situasjon. Arbeidslag demens eller lignende organisering skal bidra til at byens innbyggere med demenssykdom mottar likeverdige hjemmetjenester uavhengig av hvilken bydel de bor i.
Metode og tiltak
Vi har hatt tre fellessamlinger i 2017 hvor fokuset for første samling var oppstarts hjelp for etablering av arbeidslag demens, med utgangspunkt i erfaringer fra to bydeler som allerede hadde kommet i gang med slik organisering: Bydel Frogner og Østensjø.
Neste samling ble viet Tiltakspakke demens - et verktøy for systematisk oppfølging hos personer med demens.
Det ble utarbeidet et notat med suksessfaktorer for oppstart av arbeidslag demens, som ble sendt ut til samtlige deltakere på samlingen.
En egen koordinator for satsingen ble ansatt i juni.
Tiltakspakke demens (først utviklet i Grimstad kommune) ble så revidert basert på erfaringer med utprøving i bydel Østensjø tilbakemeldinger fra bydelene etter en samling, samt input fra Fagveilederen i Gerica.
Samling 3 ble avholdt høsten -17 hvor fokuset var å samle resultater og se effekt av etablering av arbeidslag demens. Bidragsytere var deltakere fra pilotbydelene og PROSIT (utvikler av dokumentasjonsprogrammet). Det ble utarbeidet et måleverktøy som samtlige bydeler fikk tilsendt i etterkant.
Det har vært utstrakt kontakt mellom koordinator og hver enkelt bydel (først via demenskoordinatorer). Samtalenes hensikt var å kartlegge status av arbeidslag i de ulike bydelene. Det har også vært et uttalt mål å bidra til at den enkelte bydel dokumenterer på en slik måte at det er mulig å måle effekt av etablering av arbeidslag.
Koordinator har bistått med råd, veiledning og undervisning hos flere bydeler og gjør dette fortsatt.
På hvilken måte har prosjektet bidratt til utvikling gjennom kunnskap?
Satsingen har bidratt til endring i holdninger overfor tjenestemottakere med demens. Både ledere og ansatte ser at de må styrke kompetanse og tilby andre tjenester til denne gruppen.
Hvilke erfaringer har dere gjort, som dere tenker at andre kommuner kan ha nytte av?
Pilotbydelene har vist til fler gevinster etter innføring av arbeidslag demens, som færre sykehusinnleggelser, vektøkning som har bidratt til bedre funksjon og kognisjon, de bor lenger hjemme. Det er også blitt påvist en høyere pårørendetilfredshet etter innføring av arbeidslag. Ansatte som jobber i arbeidslag sier også at de har en bedre hverdag, de kjenner brukeren og ser at de lykkes bedre med å komme i posisjon til å hjelpe enn tidligere. Mange sier at ABC-kursene har vært til stor nytte.
Demensomsorgens ABC er en viktig basiskompetanse og bør anses som minimum kompetansekrav til ansatte i arbeidslaget.
Se notat med suksesskriterier for oppstart, revidert utgave av Tiltakspakke demens (for Oslo), sikre rett dokumentasjon fra starten av for å kunne se utvikling og ta ut effektmålinger.
Hvilke tiltak kan igangsettes for å spre kunnskapen til hele kommunen og andre utviklingssentre?
Spredning i egen kommune er ivaretatt gjennom fellessamlinger for å sikre enhetlig bruk av verktøy og fremgangsmåter, erfaringsutveksling og opplæring. Se vedlegg for tilgang til materiell utviklet i løpet av satsingen.
Resultater
Alle 15 bydeler ser at de må styrke tjenesten rundt personer med demens. 9. bydeler har etablert arbeidslag demens, 4 bydeler har annen type organisering og to bydeler er i prosess.
Samarbeidspartnere
Pilotbydelene for arbeidslag demens/demensvennlige tjenester ved bydel Østensjø (prosjektleder Anne Hartvedt) og bydel Frogner (prosjektleder Anne-Marie Madeleine Thibouville).
Prosit ved utarbeiding av manual i Gerica, og utarbeidelse av måleverktøy.
Planlagte verktøy/materiell
- Notat med sjekkliste over suksesskriterier for oppstart.
- Tiltakspakke demens (revidert for Oslo)
- Manual for bruk av Gerica og Tiltakspakke demens i arbeidslag demens
- Film fra bydel Frogner, film fra bydel Østensjø
- Rapport fra bydel Østensjø
- Sluttrapport (foreligger senere)