Interkommunalt læringsnettverk - Tidlig oppdagelse av forverret tilstand med fokus på simulering
USHT har bidratt til at deltagerne systematisk kartlegger og kan identifisere tegn til endringer/forverring på et tidlig tidspunkt, slik at utvikling av akutt kritisk sykdom kan begrenses.
USHT Hordaland er ansvarlig.
Finansieringskilde: Tilskudd fra Statsforvalter i Vestland og egeninnsats fra Helse Bergen og Høgskolen Vestlandet ved SimArena.
Hvorfor tidlig oppdagelse av forverret tilstand?
Forverring i pasientens kliniske tilstand oppstår ofte gradvis, både for pasienter som behandles hjemme, på sykehjem og i sykehus. Det er avgjørende å kunne identifisere tegn til endringer/forverring på et tidlig tidspunkt, slik at utvikling av akutt kritisk sykdom kan begrenses.
Tidlig oppdagelse av en klinisk forverret tilstand, etterfulgt av rask og effektiv handling, kan redusere forekomsten av uønskede hendelser, sykdomsforverring og hjertestans.
Mål
Målet var å øke pasientsikkerheten ved å styrke observasjonskompetansen og handlingskompetansen og benytte verktøy for systematisk overvåkning av pasientens/brukerens tilstand.
- Redusere pasientskader.
- Bygge varige strukturer for pasientsikkerhet
- Forbedre pasientsikkerhetskulturen i helsetjenesten.
Metode/tiltak
Hva gjorde vi?
Læringsnettverk ble gjennomført over en periode på 7 mnd. Det er gjennomført tverrfaglig teoretisk undervisning i ABCDE, bruk av scoringsverktøy, kommunikasjonsverktøy og det er gjennomført praktisk ferdighetstrening og simulering på relevante case.
Deltakerne har blitt introdusert for simulering som læringsmetode, der ansatte kan øve seg uten å involvere pasienten/brukeren. Man kan øve på alt fra enkle ferdigheter til mer komplekse situasjoner både innenfor somatikk og psykisk helse. Simulering som pedagogisk metode kan bidra til at ansatte tilegner seg en dypere forståelse og mer kritisk tenkning.
Tiltakene er forankret i I trygge hender 24-7 i avdeling for kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet i Helsedirektoratet.
På hvilken måte har prosjektet bidratt til utvikling gjennom kunnskap?
7 kommuner fra Hordaland fylke har deltatt i læringsnettverket med totalt 11 team og 70 deltakere. Forbedringsteamene fra kommunale helse- og omsorgstjenester har vært fra sykehjem, hjemmetjenester og tjenester til utviklingshemmede.
Hvilke erfaringer har dere gjort, som dere tenker at andre kommuner kan ha nytte av?
Teamene simulerte på egen arbeidsplass på case som de selv var med å utarbeide, slik at scenario og trening ble så relevant som mulig.
Hvilke tiltak kan igangsettes for å spre kunnskapen til hele kommunen/evt. andre USHT sentre?
Utdanne fasilitatorer på de ulike tjenestestedene
Resultater
Forbedringsteamene har fått hevet sin kliniske observasjonskompetanse og handlingskompetanse. De er blitt introdusert for nye virkningsfulle verktøy (ABCDE, ISBAR, NEWS, akuttsekker, opplæringsvideoer) NEWS ble inkludert i risikotavler, hos flere forbedringsteam. Systematisk observasjon og skåring er helt essensielt for å sikre tidlig oppdagelse av pasienter med forverring av den kliniske tilstanden.
Samarbeidspartnere
- Fylkesmannen i Vestland
- Helse Bergen
- SimArena på Høgskolen Vestlandet