Forhåndssamtaler; kompetanse om og implementering i kommuner i Innlandet
Gjennom prosjektet får ansatte opplæring og øvelser i forhåndssamtaler. Deltakerkommuner får støtte til lokal implementering.
Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Innlandet (Hedmark)
Veileder: Reidun Hov, Reidun.Hov@hamar.kommune.no
Formål med prosjektet er økt trygghet for alvorlig syke pasienter, som trenger lindrende behandling og omsorg, og deres pårørende. Målgruppe er ledere og ansatte i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Økt kompetanse og støtte til implementering skal bidra til innføring av forhåndssamtaler i praksis.
Forankring
Prosjektet er forankret hos øverste leder for helse- og omsorgstjenesten i kommunene. Virksomhetsledere i tjenestene deltar i prosjektets styringsgruppe. Kommunene har etablert forbedringsteam med tverrfaglig ansatte fra hjemmetjeneste, korttids- og langtidsavdelinger på sykehjem, tildelingstjeneste og bolig for personer med utviklingshemming. I de fleste forbedringsteam deltar kreftkoordinator. Grunnkompetansen og motivasjon er høy i forbedringsteamene. Ansatte ser behov for systematikk for å få innført forhåndssamtaler i praksis. Forbedringsmål er at fler pasienter og pårørende får tilbud om forhåndssamtaler og at det som kommer frem i samtalene følges opp av det tverrfaglige teamet.
Modell for kompetanseheving og implementering
Prosjektet utarbeider en modell for kompetanseheving og implementering med utgangspunkt i kunnskapsbasert praksis. Øvelser/simulering og etisk/faglig refleksjon er sentralt, samt kompetanse om lindrende omsorg og behandling, kommunikasjon, lovverk, tverrfaglig samarbeid og dokumentasjon/palliativ plan. Prosjektet henter erfaringskunnskap fra pårørende med erfaring av forhåndssamtaler.
Etikk og forhåndssamtaler
Bruk av etisk refleksjon gjør at ansatte blir mere klar over ulike perspektiver og verdier som aktualiseres for pasienter og pårørende ved alvorlig sykdom. Prosjeket styrker systematisk etikkarbeid i tjenestene og etisk refleksjon er en integrert del av forbedringsarbeidet. Kommunene som deltar knyttes til Etikknettverket i Innlandet.
Metoder for forbedring
USHT Innlandet (Hedmark) følger opp deltakerkommuner med prosessveiledning, fagdager, simuleringsøvelser og legger til rette for erfaringsdeling på tvers. Kommunene lager rutiner og prosedyrer og får forhåndssamtaler inn som en del av dokumentasjon også ved elektronisk meldingsutveksling med fastleger og spesialisthelsetjenesten. Alle kommuner lager brosjyre med invitasjon til forhåndssamtaler. For å forankre forbedringsarbeidet i hele avdelingen, holder lokale forbedringsteam undervisning for kollegaer.
Målet er at ansatte:
- får styrket kompetanse i å gjennomføre forhåndssamtaler med pasienter og deres nærmeste
- bruker forhåndssamtaler for å identifisere pasienters verdier og får økt kompetanse i etisk refleksjon
- får trygghet og kompetanse til åpenhet om døden i hverdagskommunikasjon med pasienter
- sprer kunnskap om forhåndssamtaler i egen kommune
- jobber med systematisk innføring av forhåndssamtaler i tjenestene
- samarbeider med aktuelle helseprofesjoner i planlegging og gjennomføring av forhåndssamtaler
- følger opp det som kommer frem i forhåndssamtaler og utarbeider palliativ plan i samarbeid med pasienter/ pårørende og tverrfaglige ressurser.
Deltakerkommuner har presentert sitt forbedringsarbeid med posterpresentasjoner til inspirasjon for andre kommuner. Prosjektet har blitt invitert i flere fagforum til erfaringsdeling utenfor regionen.
Åpenhet om døden
Holdninger til døden i samfunnet har en sammenheng med åpenhet om døden hos ansatte i helsetjenesten. Prosjektet har som mål å bidra til oppmerksomhet og implementering av faglige råd om forhåndssamtaler og planlegging ved begrenset forventet levetid og samtidig skape åpenhet om døden i tråd med Meld. St. 24 (2019-2020) Lindrende behandling og omsorg-Vi skal alle dø en dag, men alle andre dager skal vi leve.
Prosjektet ses i sammenheng med arrangement: "Åpenhet om døden"(les mere her og la deg inspirere til lokalt arrangement) som skal stimulere til samtaler om livet og døden i forbindelse med all helgens dag. Dette er et samarbeid med flere lokale kulturaktører og frivillige organisasjoner samt KS- Samarbeid om etisk kompetanseheving og Hospiceforum norge.
Videreføring etter prosjektslutt
Kompetanseheving og erfaringsdeling om forhåndssamtaler er etterspurt. USHT Innlandet vil fortsette å gi tilbud om opplæring og simulering i forhåndssamtaler for å spre erfaringer og kompetanse i flere kommuner.
Prosjektet samarbedier med flere nettverk, blant andre; Sykehjemslegenettverket Innlandet, Etikknettverket i Innlandet, Demensnettverket Innlandet, Ressurssykepleiernettverket i palliasjon og kreftomsorg i Innlandet, Kompetansenettverk for ressurssykepleiere A-hus og Avansert klinisk sykepleier (AKS) nettverket i Innlandet,
Øvrige samarbeidsparter:
- Alvdal, Elverum, Sør-Odal, Løten, Hamar, Stange og Ringsaker kommune
- FoU nettverk for forhåndssamtaler som ledes av Senter for Medisinsk Etikk.
- KS- Samarbeid om etisk kompetanseheving
- Hospice Sangen
- NTNU, Gjøvik v/Førstelektor Astrid Rønsen
- Hospiceforum, Norge: "Samtaler rundt kjøkkenbordet"
- Hamar kino, Hamar bibliotek
- Sykehusklovnene v/ sykehusklovn og forfatter Elisabeth Helland Larsen,
- Universitetet i Oslo v/ psykologspesialist Arnstein Finseth
- Verdighetssenteret v/ fag- og forskningsutvikler, PhD. Irene Aasmul
- Pårørende med erfaring av forhåndssamtaler
- USHT Innlandet (Oppland), USHT Akershus og USHT Agder