Vårt samfunnsoppdrag
Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester sitt overordnede samfunnsoppdrag er å bidra til å styrke kvaliteten i helse- og omsorgstjenestene gjennom fag- og kompetanseutvikling og spredning av ny kunnskap, nye løsninger og nasjonale føringer.
Utviklingssentre for sykehjem og hjemmetjenester er en nasjonal satsing og et av virkemidlene for å realisere målene i Meld. St. 29 (2012-2013) Morgendagens omsorg, Meld. St. 26 (2014-2015) og Fremtidens primærhelsetjeneste – nærhet og helhet.
Satsingen må sees i sammenheng med Folkehelsemeldinga - Nasjonal strategi for utjamning av sosiale helseforskjeller (Meld. St. 15 (2002-2023), Helseberedskapsmeldingen - En motstandsdyktig helseberedskap (Meld. St. 5 (2023-2024) og Meld. St. 24 (2022-23) Felleskap og meistring – Bu trygt heime-reformen.
Helsedirektoratet gir årlige føringer for sentrenes aktivitet, og sentrene mottar årlig tilskudd fra Helsedirektoratet
Vår visjon er «Utvikling gjennom kunnskap»!
Målgrupper
Målgruppene til det enkelte utviklingssenter er ledere og andre ansatte i de kommunale helse- og omsorgstjenestene i eget nedslagsfelt. Utviklingssentrene skal ha et bredt faglig, helsefremmede og forebyggende perspektiv til alle pasient- og brukergrupper i sykehjem og hjemmetjenester.
Satsningsområder
Utviklingssenteret skal i 2025 ta utgangspunkt i kommunenes faktiske behov, i tillegg til å spre nye nasjonale, regionale og lokale satsningsområder ved å benytte anerkjente metoder og verktøy for kunnskapsbasert praksis.
Nasjonale satsingsområder for 2025:
- Bo trygt hjemme-reformen
- Demensplanen 2025
- Pårørendestrategien
- Kvalitet i tjenester til personer med utviklingshemming
- Lindrende behandling og omsorg
- Opptrappingsplan psykisk helse
- Prioriteringsveilederen
- Rammeverket for kvalitet og pasientsikkerhet
- Nasjonal helse- og samhandlingsplan
Helseteknologiordningen skal ses i sammenheng med alle satsingsområdene. I tillegg til driftstilskuddet får utviklingssentreneekstra midler for å jobbe med forebygging og avverging av vold og overgrep (TryggEst).
Pasientsikkerhet og kvalitetsforbedring samt velferdsteknologi skal ses i sammenheng med satsingsområdene. I tillegg til oppgavene som skal gjennomføres med driftstilskuddet, oppfordrer Helsedirektoratet utviklingssentrene til å påta seg rollen som leverandør for Aldring og helse og de nasjonale ABC-opplæringene. Demensomsorgens ABC, Eldreomsorgens ABC og Mitt livs ABC har egen finansiering.
I tillegg skal utviklingssentrene bidra til at tjenestene fornyer og forbedrer seg innenfor følgende satsingsområder:
Utvikling i samarbeid med pasienter, brukere og pårørende
Tjenestetilbudet skal utvikles sammen med pasienter, brukere og pårørende. Kommunene må aktivt innhente pasientens/brukerens og pårørendes synspunkter når tilbudet til den enkelte utformes. Pasienter, brukere og pårørende må involveres i forbedringsarbeid på tjeneste- og systemnivå.
Faglig omstilling i tjenestene
Tjenestene skal utvikles gjennom faglig omstilling, kompetanseutvikling og nye arbeidsmetoder og organisasjonsformer. Kommunene må blant annet vektlegge forebygging, mestring, tidlig innsats, helsefaglig oppfølging og pasientsikkerhet, aktivisering, nettverks- og miljøarbeid, støtte til pårørende, samarbeid med frivillige og innføring av velferdsteknologi.
Den nye hjemmebaserte tjenesten
Nye brukergrupper med komplekse helsefaglige utfordringer og omfattende psykososiale behov krever utvikling av de hjemmebaserte tjenestene. Tjenestene må komme tidlig inn og understøtte og forsterke trygghet, sikkerhet, selvhjulpenhet og livskvalitet hos pasienter, brukere og pårørende. Det kreves at mer omfattende og mer avanserte tjenester gis i hjemmet.
Fornyelse og innovasjon
Gode tjenester i fremtiden vil kreve at kommunen tar i bruk ny kunnskap og nye løsninger. Lokalt innovasjonsarbeid kan foregå i samarbeid mellom kommuner, helseforetak, fagfolk, tjenestemottakere, kunnskaps- og forskningsmiljøer, organisasjoner og/eller næringslivet.
Utviklingssentrenes rolle og aktiviteter
Utviklingssenteret skal være en ressurs for kommunene i fylket og bidra til fag- og tjenesteutvikling innenfor satsingsområdene. Utviklingssenteret skal fremme samarbeid med alle kommunene og tilby deltakelse i ulike aktiviteter.
For å oppfylle samfunnsoppdraget skal utviklingssentrene:
- Legge til rette for samarbeid og kunnskaps- og erfaringsdeling mellom kommunene i fylket gjennom blant annet ulike nettverk og arenaer for ledere og andre ansatte
- Bidra til utvikling av kunnskapsbasert praksis, gjennom spredning av kunnskap, herunder nasjonale veiledere og retningslinjer
- Bidra til innovasjon og nye løsninger og til spredning av disse
- Tilby råd og veiledning i metoder og verktøy i fagutviklings-, forbedrings- og implementeringsarbeid
- Medvirke til og tilrettelegge for forskning som er praksisnær og relevant for kommunale helse- og omsorgstjenester.
Samarbeid og lokal forankring
Én kommune i hvert fylke er vertskommune for et utviklingssenter. Vertskommunen har krav om å bidra med medfinansiering av utviklingssenteret og er ansvarlig for utviklingssenterets måloppnåelse. Utviklingssenteret skal være knyttet til et fagutviklingsmiljø i vertskommunen og utviklingssenterets handlingsplan skal være forankret i vertskommunen. Totalt er det 21 utviklingssentre i landet, ett av dem har et særskilt ansvar for oppfølging av kommunale helse- og omsorgstjenester til den samiske befolkningen i Finnmark.
Utviklingssentrene skal samarbeide med:
- Statsforvalter
- Senter for omsorgsforskning
- Øvrige utviklingssentre for sykehjem og hjemmetjenester
- Andre aktuelle samarbeidspartnere
Utviklingssentrene skal også søke samarbeid med pasient, bruker- og pårørendeorganisasjoner, spesialisthelsetjenesten, videregående skoler/ fylkeskommuner, høyskoler, universiteter, forsknings- og kompetansemiljøer, frivillige organisasjoner og KS i regionen.
Oversikt over utviklingssentrene
På sentersidene til alle Utviklingssentre kan du bli bedre kjent med ditt lokale utviklingssenter: Her finner du aktiviteter, prosjekter og forskning i regi av sentrene, kalendere med oversikt over kurs, konferanser og andre kompetansehevende tiltak. Du finner også detaljert informasjon om hvert senter, blant annet kontaktpersoner, medarbeidere, sosiale medier med mer.