Gå til hovedinnholdet.

Våre aktiviteter

Nettverk for ansatte i kommunale tjenester til personer med utviklingshemming

Publisert 26. januar 2022 | Oppdatert 12. mai 2025

Fagnettverkets formål er erfaringsutveksling, nettverksbygging og utvikling av kompetanse knyttet til tjenestene som ytes til personer med utviklingshemming.

Prosjektansvarlig:

USHT Viken (Østfold).

Finansiert av tilskudd fra Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Målgruppe var ansatte i tjenester til personer med utviklingshemming i Østfold-kommunene. 

Målet med nettverket:

  • å dele erfaringer og diskutere problemstillinger og suksessfaktorer på tvers av profesjoner og kommuner
  • å knytte kontakter som du kan samarbeide med på tvers av avdelinger og kommuner
  • faglig påfyll av dyktige foredragsholdere
  • faglige diskusjoner knyttet til tjeneste til personer med utviklingshemming
  • å bli inspirert og lære av hverandre. Få gode tips for bruk i egen tjeneste. 

Prosjektet har vært to-delt: 

Viken/Oslo ressursnettverket «Sammen om kvalitet på lik linje» har i noe grad ført til fag- og kompetanseutvikling for deltakerne i nettverket. Det har satt tjenester til personer med utviklingshemming tydeligere på dagsorden ved USHT og gjennom dette ført til fag- og tjenesteutvikling i kommunene. Nettverket har i noe ulik grad vært nyttig for deltakerne med tanke på organisering, innhold og ressurspersoner av fagnettverkene i de ulike regionene. Dette forklares med at det var veldig ulikt hvor etablert fagnettverkene var i de ulike regionene.

I Akershus og Østfold var de ikke etablert, og nytten av ressursnettverket har vært opplevd som størst der. Ressursnettverket har bidratt til fag- og tjenesteutvikling gjennom sitt arbeid med informasjon om veilederen Gode helse og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming, arrangering av Fagdager og webinar. Det er utvekslet erfaringer og ressurspersoner som samlet sett bidrar til utvikling av fag og kompetanse i tjenestene.  

Østfold-kommunene har, via USHT, etablert et nettverk for seksjonsledere og faglig overordnet ansvarlige i tjenester til personer med utviklingshemming. Dette etter i etterkant av samling med Helsedirektoratet i mai 2022 hvor veilederen Gode helse og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming ble presentert for denne gruppa. Nettverket deler erfaringer og arbeid rundt implementering av veilederen og kvalitet- og kompetansearbeid på systemnivå. Prosjektleder har vært på besøk i 9 av 12 kommuner i Østfold for å lytte til behov og forankre fagnettverk for fagpersoner i tjenester til personer med utviklingshemming. Her er arbeidsgruppe/programkomite etablert og deltakere i nettverket meldt inn. Prosjektet er presentert ved fag- og tjenesteutviklingskonferanse i Østfold i november 2022. Det er etablert kontakt med Vernepleierutdanningen ved Høyskolen i Østfold, Avdeling voksenhabilitering i Østfold og NAKU. SOF har vært representert i styringsgruppen for prosjektet.  

På Fagdag 18.10.22 deltok 175 stykker fra hele Oslo og Viken. Fagdagen førte til økt kompetanse og ga inspirasjon til videre arbeid med forbedringsarbeid og forbedringskultur i tjenestene.  

I ledernettverk i Østfold er 8 av 12 kommuner representert. 

Deltakerne i ressursnettverket «Sammen om kvalitet på lik linje» vurderer at nettverket og fagdag i noen grad bidrar til økt kvalitet på tjenestene. Fokus på kvalitet og forbedringsarbeid generelt i nettverkene vil økt kompetanse og økt kvalitet på tjenestene på sikt. Fokus på veilederen «Gode helse og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming» i nettverk og fagdager vil gi positive virkninger for brukerne av tjenestene. Erfaringsdeling mellom kommuner vil også være virkningsfullt i denne sammenhengen. 

Brukermedvirkning og selvbestemmelse er løftet frem i prosjektet. Fagdag 18.10.22 hadde tema: «Brukermedvirkning og samhandling – et praktisk perspektiv». Livsfortellingsarbeid, brukerråd og konkrete strategier for brukermedvirkning ble trukket frem. Ledernettverk i Østfold har satt søkelys på veilederen Gode helse og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming og dette bidrar til økt kvalitet på tjenestene. Det her ikke vært brukerrepresentant i Ledernettverket. «Helt med» har presentert sitt arbeid.  

Erfaringene er spredd igjennom erfaringsdeling i regionalt nettverk og i fagsamlinger. Erfaringene er delt internt i USHT og med Høgskolen i Østfold samt Sykehuset Østfold, Kompetansebroen og avdeling for Voksenhabilitering og Kompetansebroen. 

I prosjektet var programkomité med representanter fra kommuner med på å etablere nettverkets form og innhold.  

Fagnettverket er initiert av USHT Viken (Østfold). 

Samarbeidsparter: Statsforvalteren i Oslo og Viken, kommunene i Viken (Østfold). 

Tips en venn
Send til e-post:
Fra e-post:
Melding: