Gå til hovedinnholdet.

Våre aktiviteter

Rehabiliteringskompetanse i Troms

Publisert 16. november 2022 | Oppdatert 12. mai 2025

Gjennom tiltaket ønsker man å etablere en samhandlingsarena for spredning av rehabiliteringskompetanse i kommunehelsetjenesten i Troms.

Prosjektansvarlig:

USHT Troms

Bakgrunn

Hverdagsmestring, hverdagsrehabilitering og rehabilitering har vært et satsningsområde i USHT Troms i mange år, bl.a. annet ved utvikling av nettsiden Aktivitet og mestring i 2014, ved å arrangere læringsnettverk i hverdagsmestring/hverdagsrehabilitering samt ved å arrangere konferanse om temaet.

UNN HF har utviklet Kompetansetrappa- et kompetanseprogram for somatisk rehabilitering i Helse Nord. Pr. nå er sju ulike tema klare til å tas i bruk. Så langt er nederste trinn i trappa, som består av nettkurs, også tilgjengelig for kommunene. Dette er nå lite brukt av kommunene, men det er ønskelig at dette skal kunne bli en viktig ressurs også for kommunene.

Koordinerende enhet i kommunene har en sentral rolle i kommunene mht. habilitering/rehabilitering. De er en meldeinstans for mulig behov for habilitering/rehabilitering og har det overordnede ansvar for etablering av individuell plan og koordinator. Det er allerede etablert et fagnettverk for koordinerende enheter i Troms, da Regional koordinerende enhet i Helse Nord årlig arrangerer nettverkssamling for koordinerende enhet i kommunene i Troms.

Hensikt/mål

Etablere en samhandlingsarena for spredning av rehabiliteringskompetanse i kommunehelsetjenesten i Troms.

Tiltak/aktivitet

  • USHT Troms etablerer samarbeid med ulike instanser innen kommune- og spesialisthelsetjenesten i Troms
    • Regional kompetanseseksjon innen somatisk rehabilitering UNN HF
    • Regional koordinerende enhet UNN HF
    • Utvalgte koordinerende enheter i kommunene
    • andre kontakter innen hverdagsrehabilitering/rehabilitering i kommunene
  • Sammen med samarbeidsparter i kommunene lages det en plan for hvordan skape økt oppmerksomhet i kommunene om hverdagsmestring og hverdagsrehabilitering/rehabilitering.
  • Sammen med samarbeidsparter i spesialisthelsetjenesten lages det en plan for hvordan Kompetansetrapp i somatisk rehabilitering skal tilbys til kommunene i Troms.
  • Det ses på mulighet for videreutvikling av Aktivitet og mestring slik at nettsiden kan bli en ressurs for hverdagsmestring og hverdagsrehabilitering/rehabilitering for kommunene i Troms

Resultat

Det ble gjort et forarbeid hvor Regional kompetanseseksjon innen somatisk rehabilitering UNN HF, regional koordinerende enhet UNN HF, utvalgte koordinerende enheter i kommunene andre kontakter innen hverdagsrehabilitering/rehabilitering i Tromsø kommune ble invitert inn til planleggingsmøte.

Det ble bestemt å gjøre tre tiltak:

1. Digital faglunsj med tema hverdagsmestring

Undervisningen har vært nettbasert siste onsdag hver måned kl.11.30 -12.15. Det ble gjort opptak av lunsjundervisningen, slik at de som ikke hadde anledning til å delta, kunne se det på et senere tidspunkt.

Deltakerne satt gruppevis. Det ble lagt opp til vekselvis forelesning og diskusjon. En person var utnevnt som arrangøransvarlig og hadde ansvar for å dra i gang diskusjonen på arbeidsplassen.

Tema:
31.08.   Hva er hverdagsmestring og hvordan unngå «hjelpefella»?
28.09.   Hverdagsmestring som arbeidsmetode
26.10.   Praktiske tips mht. selvstendiggjøring i hverdagen
30.11.   Praktiske tips mht. selvstendiggjøring i hverdagen forts.

10 kommuner var påmeldt. Totalt har mellom 300- 400 personer deltatt på de fire faglunsjene. Antall deltakere er noe usikkert, da det var basert på at arrangementsansvarlig rapporterte tilbake i chat hvor mange som hadde deltatt.

2. Gi tilbud til kommunene i Troms om å delta på nettkurs og webinar i regi 
    av Kompetansetrapp i somatisk rehabilitering

USHT Troms ønsker å gjøre dette tilbudet kjent og har i høst gitt et tilbud til kommunene i Troms om nettkurset Håndtering av pasienter med hjerneslag. 16 personer fra 6 kommuner i Troms har deltatt. Kompetansetrappa består av nettkurs, webinar, praktisk undervisning og erfaringssamlinger.  Det er i første omgang nettkurs og webinar, som tilbys kommunehelsetjenesten

Det ble arrangert et oppstartsseminar hvor det ble informert om nettkurset. Deltakerne har så gjennomgått innholdet i nettkurset individuelt og har etter det blitt/vil bli invitert inn på 4 ulike webinar.

Ansatte i Helse Nord får registrert deltagelse på kurset og får kursbevis via Kompetansetrappa, men dette er ikke mulig for kommuneansatte. Det er nå satt i gang et arbeid for at kompetansetrappa skal bli lagt inn i KS-læring. Dette for at ansatte i kommunene skulle kunne få kursbevis på lik linje med ansatte i Helse Nord.

3. Revidering av nettsiden Aktivitet og mestring- utsatt til 2023